Tips til nybakte valpeeiere

Har du fått deg valp i hus, har du startet det som sannsynligvis blir et langvarig vennskapsforhold mellom deg selv og den nye hunden. Gratulerer med det! For at valpen skal få det så bra som mulig, gjelder det å begynne tidlig. Har du muligheten til å ta fri fra jobben de første ukene, bør du absolutt gjøre det. Seks uker eller lenger er anbefalt. Dette gjør du ikke kun av hensyn til hunden, men også familien.

Bruk mye tid på valpen i starten

Jo mer du kan legge alt annet til side og konsentrere deg om valpen den første tiden, desto mer arbeid vil du spare deg for senere. Den første tiden kan virke intens og slitsomt, men den er også utrolig artig. Valpen skal umiddelbart få inntrykk av at den har kommet til den beste familien i hele verden. Når den vet at matmor og de andre menneskene rundt kun vil den det beste, er det det som skal til for at den blir en lykkelig og lærevillig hund.

Ingen hunder er like, så det gjelder å bli godt kjent med valpen tidlig. Observer oppførselen dens så godt som mulig. Finn ut om den er leken, kjælen og om den liker å bli klødd. Gjør deg også oppmerksom på om den reagerer på lyder, og om den fort blir redd. Du må også finne ut hva den liker å spise, inkludert hva den foretrekker som godbiter.

En valp trenger et sted i hjemmet ditt helt for seg selv, så derfor bør du ha et bur til den. Et bur skal kunne lykkes og flyttes. Legger du et teppe over, slik at tre vegger og taket dekkes, blir det som en hule. Dette vil valpen sette pris på. Buret skal den kunne ha for seg selv, og ønsker du at den skal komme ut kan du rope på den i stedet for å gå inn til den.